İki babalı fareler ‘gen-etik’ tartışmalarla doğdu!

Çin Bilimler Akademisi ve Sun Yat-sen Üniversitesi’nden araştırmacılar, genetik düzenleme teknikleriyle yalnızca iki babanın genetik kodlarını taşıyan fare embriyolarının gelişmesini sağladı. Erkek farelerden alınan kök hücreler, 20 farklı genetik değişiklikle manipüle edilerek sağlıklı yavrulara dönüştürüldü.

ETİK TARTIŞMALARI DA BERABERİNDE GETİRDİ

Deney kapsamında bazı embriyolar doğumdan sonra hayatta kalamazken, bazıları yetişkinliğe ulaşarak başarılı bir şekilde büyüdü. Uzmanlar, bu çalışmanın genetik hastalıkların anlaşılması ve tedavi edilmesi açısından büyük bir adım olduğunu belirtiyor.

Bu genetik keşif, bilim dünyasında heyecan yaratırken etik boyutu da tartışmalara neden oldu. Bilim insanları, şu an için bu tür genetik müdahalelerin yalnızca temel araştırmalarla sınırlı olduğunu ve insan üreme süreçlerinde uygulanmasının kesinlikle yasak olduğunu vurguluyor.

Genetik mühendisliğin gelecekte üreme biyolojisi ve kök hücre araştırmalarına nasıl yön vereceği merakla bekleniyor. Araştırma, Ocak 2025’te ABD’nin saygın bilim dergisi Cell Stem Cell’de yayımlandı.

Bu habere emoji ile tepki ver

Haber Kaynak : SOZCU.COM.TR

"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."